Euroweek i Ungarn 2017

Fra den 22-28. september deltog otte elever og to lærere fra Kalundborg Gymnasium i den årlige Euroweek på Kaniszai Dorottya Gimnazium i Szombathely, Ungarn sammen med elever og lærere fra gymnasier i 20 andre EU-lande.

Turen til Ungarn startede fredag den 22. september, hvor vi fløj til Wien. Her blev vi hentet af en bus, som kørte os til Szombathely i Ungarn, hvor eleverne blev hentet på gymnasiet af de ungarske værtsfamilier, som de skulle bo hos den næste uge.

Lørdag den 23. september mødtes alle ca. 200 elever og lærere i en biograf i centrum af Szombathely til officiel åbning af årets Euroweek og flag-parade gennem byen.

Herefter blev vi vist rundt i byen i grupper sammensat af elever og lærere af forskellige nationaliteter, så vi kunne lære byen og hinanden at kende.
Om aftenen var der europæisk buffet, hvor de enkelte landes deltagere lavede mad fra deres eget land. På det danske bord var der naturligvis rugbrødsmadder, flæskesvær og lakrids.

Den næste dag, søndag den 24. september, mødtes vi igen i biografen, denne gang til kulturelle optrædener, hvor eleverne fra de forskellige lande optrådte med f. eks. folkedans, musik eller en sketch, som repræsenterer deres land. Vores elever havde valgt at lave en film om Kalundborg by og gymnasiet.
Om eftermiddagen havde eleverne fri sammen med værtsfamilierne, mens lærerne var på udflugt.

Om mandagen, den 25. september, blev eleverne delt i to hold: det ene hold (med seks elever fra hvert land), skulle deltage i forskellige sportsaktiviteter, mens det andet hold (med to elever fra hvert land) dannede et kor og øvede forskellige sange, som de skulle optræde med senere. Efter frokost var der gruppearbejde, hvor eleverne i grupper sammensat af deltagere fra forskellige lande, skulle debattere emner af fælles interesse og til sidst fremlægge deres resultater for alle.

Tirsdag den 26. september stod vi tidligt op og tog på heldagsudflugt til Budapest. Det var en spændende tur, hvor vi dels fik en guidet tur i byen og dels oplevede Ungarns hovedstad på egen hånd.

Euroweeks sidste dag, onsdag den 27. september startede med endnu en udflugt. Denne gang til en mindepark for “jerntæppets” ophævelse ved grænsen til Østrig. Her optrådte Euroweek-koret, og en deltager fra hvert land bandt et bånd med de nationale farver om en mindssøjle i parken. Herefter besøgte vi et slot og sejlede med en lille færge på søen Fertő tó/Neusiedler See.
Om aftenen var der afslutningsfest for alle deltagerne på en klub i Szombately.

Torsdag den 28. september rejste vi tilbage til Kalundborg efter en begivenhedsrig uge i Szombathely. Det var en stor oplevelse at besøge et ungarsk gymnasium og frem for alt sjovt og spændende at møde elever fra hele Europa og danne nye venskaber på tværs af landegrænser.